Пошуковий портал КОМПАСС » Новини українських компаній » Експорт / імпорт » 2019 » Липень » 20 » «Бот» наказав експортувати

Розміщення новин компаній

«Бот» наказав експортувати

Експертні дискусії, національні рекорди та нові інструменти для експорту – як органічно на Херсонщині готувались до нового Закону.

18 липня на Агропорт Південь Херсон відбулась дискусійна панель, присвячена органіці, під назвою «Органіка: 15 днів до Закону».

Основними темами для дискусії учасників стали:

Регулювання ринку органічної продукції та стандарти органічного виробництва – нові правила гри;
Контроль органічного виробництва в Україні – від органа сертифікації до споживача;
Фальсифікація органічної продукції – прийшов час поставити все на свої місця;
Бізнес і законодавче регулювання – взаємна вигода чи додатковий виклик?

На початку дискусії Дмитро Титаренко, Organic Export Promoter та керівник проекту Агропорт Україна нагадав присутнім, що з 2 серпня вступає в дію Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції».

«Ми стикаємось з тим, що багато хто торгує так званою «Еко» продукцією, не знаючи при цьому, що це. Дуже цікаво, що ж чекає на них та на споживачі у розрізі нового Закону. Хто буде по за Законом, якими будуть правила гри на ринку, які зміни відбудуться?», - запитав він.

Як зазначила в.о. міністра аграрної політики і продовольства Ольга Трофімцева, для тих, хто працює в сфері сільськогосподарського органічного виробництва, зміни, що несе новий Закон, дуже важливі.

«Цей Закон, який ми називаємо «органічний», був ухвалений минулого року і вже з 2 серпня вступає в дію, але для його повної імплементації необхідно розробити ще 12 нормативно-правових актів. Що ж в цьому Законі є критично важливого для виробників. Перше – це момент, який стосується прав, обов’язків, повноважень та відповідальності державних органів – суб’єктів ринку органічної продукції. Йдеться про введення дворівневого контролю на ринку органіки, який здійснюватиме Держпродспоживслужба», - зазначила вона.

Також в.о. міністра нагадала, що новим Законом чітко регламентуються вимоги до виробництва, обігу, маркування і реалізації органічної продукції, та, крім того, пропонується механізм сертифікації органічного виробництва, створюються відкриті реєстри операторів ринку, органів сертифікації та органічного насіння.

«За порушення Закону передбачена адміністративна відповідальність», - додала Ольга Трофімцева.

У свою чергу голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа зауважив, що подальша доля сучасних «Еко» лавок – це питання контролю, який почнеться фактично тоді, коли будуть затверджені уніфіковані форми актів про перевірку на відповідність продукції вимогам Закону.

«Такі акти вже розробляються і після їхньої уніфікації, а також після створення реєстру операторів ринку органічної продукції буде можливо планувати контроль. Тобто, інструмент для наведення порядку на цьому ринку вже фактично є», - сказав Володимир Лапа.

З ним погодився і віце-президент ГС «Органічна Україна», генеральний директор ТОВ «НВП 5 елемент» Володимир Білий, який наголосив, що після введення Закону в дію необхідно перевірити усіх, хто працює на цьому ринку, адже сьогодні стільки видів сертифікатів, що може реалізовуватись будь-яка продукція під виглядом «Еко».

Наприкінці дискусії учасники торкнулись питання експорту вітчизняної органічної продукції. Дмитро Титаренко презентував присутнім найактуальнішу аналітику з цього питання та новий інструмент для експортерів органіки – телеграм-бот BuyBioBot.

Нагадаємо, 18 липня на Агропорт Південь Херсон 2019 був встановлений черговий органічний рекорд.
____________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua
Служба новин компанії КОМПАСС Україна | Прочитано: 571 |
Довідник підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Тільки достовірна інформація!
Бази даних підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Електронні та онлайн довідники!

Останні новини компаній по темі

Всі новини компаній ...
Сайт управляється системою uCoz