Пошуковий портал КОМПАСС » Новини українських компаній » Медицина. Аптеки » 2021 » Грудень » 7 » Обізнаність допоможе вирішити проблему антимікробної резистентності

Розміщення новин компаній

Обізнаність допоможе вирішити проблему антимікробної резистентності

Всесвітній тиждень раціонального використання антибіотиків 2021

Проблема стійкості бактерій до антибіотиків є однією з найсерйозніших загроз здоров'ю, продовольчій безпеці та розвитку людства. Подальше безконтрольне використання протимікробних препаратів може призвести до того, що вони втратять свою ефективність і повернуть людство в «доантибіотичну» еру. Звернути увагу на цю глобальну світову проблему покликаний щорічний Всесвітній тиждень раціонального використання антибіотиків, що триває з 18 до 24 листопада 2021 року під егідою Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ).

Цього року кампанія відбувається під гаслом Spread awareness, stop resistance – «Поширити обізнаність, зупинити резистентність». ВООЗ закликає максимально широко інформувати громадськість про те, що таке антимікробна резистентність (АМР) та її наслідки, демонструвати, як дії окремих осіб, сімей і фахівців впливають на поширення АМР.

Антибіотикорезистентність – здатність бактерій захищатися від антибіотиків – зростає в усіх країнах світу і може впливати на людей різного віку незалежно від географії . Дедалі частіше вчені засвідчують появу «супербактерій», які виробили стійкість до всіх доступних антибіотиків .

Зростаюча стійкість до антибіотиків може вплинути на суспільство подібним чи навіть більшим чином, ніж пандемія COVID-19. Як і спалах COVID-19, який швидко подолав міжнародні кордони, стійкість до антибіотиків названа проблемою, яка «не знає кордонів». Просте порівняння глобальних показників смертності від COVID-19 та антибіотикорезистентності свідчить, що від АМР зареєстровано на 130 000 смертей більше, ніж від коронавірусу .
Крім того, лікарі прогнозують, що смертність через резистентність до антибіотиків до 2050 року різко збільшиться до 10 млн на рік. Тобто що три секунди внаслідок антибіотикорезистентності на планеті помиратиме одна людина .
Що стосується економічного впливу, Міжнародний валютний фонд прогнозує надзвичайне фінансування через пандемію COVID-19 у розмірі 100 млрд доларів , при цьому економічні наслідки АМР тільки у США сягають 55-70 млрд доларів на рік .

Головною причиною виникнення антимікробної резистентності (АМР) є зловживання та надмірне використання антибіотиків . Занепокоєння викликає той факт, що у багатьох країнах антибіотики легкодоступні, їх можна придбати без рецепта й застосовувати без призначення лікаря. Збільшує зростання розвитку АМР і недотримання пацієнтом повного курсу лікування антибактеріальними препаратами .

Попри те що COVID-19 має не бактеріальну, а вірусну етіологію, пандемія значно підвищила загрозу зростання АМР. Дослідження, в якому взяло участь 3338 пацієнтів з COVID-19, засвідчило, що 71,8% пацієнтів приймали антибіотики, незважаючи на те, що лише 6,9% з них мали бактеріальну інфекцію .

Збільшити стійкість до ліків може і надмірне використання антибіотиків для профілактики та лікування тварин у сільському господарстві – харчовий ланцюг є основним шляхом передачі резистентних до антибіотиків бактерій між популяціями тварин і людей. Наприклад, стійкі до ліків бактерії можуть залишатися на м'ясі тварин при його недостатній термічній обробці або з фекаліями тварин потрапляти на посіви. Так стійкі бактерії опиняються в кишківнику людини .

Поширенню резистентних мікроорганізмів сприяє погана профілактика та боротьба з інфекціями. Успіху в запобіганні та боротьбі з інфекцією можна досягти завдяки регулярному миттю рук, безпечному приготуванню їжі, уникненню тісного контакту з хворими людьми та вакцинації .

Зростання АМР призводить до скорочення можливих варіантів лікування небезпечних інфекцій і є однією з найбільших загроз здоров'ю людства за всю його історію. Стійкість бактерій до впливу антибіотиків знижує їхню ефективність, унаслідок чого дедалі більше небезпечних інфекційних захворювань, таких як пневмонія, туберкульоз, сальмонельоз, гірше піддаються лікуванню. Згідно з інформацією Американського центру з контролю та профілактики захворювань (СDC), з 2013 року кількість інфекцій, стійких до антибіотиків, збільшилася на 30% – з 2 млн до 2,6 млн випадків .

Ситуація в Україні також викликає занепокоєння. За даними МОЗ, кожен другий мешканець країни займається самолікуванням та приймає антибіотики, не потребуючи антибактеріальної терапії, кожен третій – використовує антибіотики проти вірусів . Доступність антибіотиків, ігнорування правил антибактеріальної терапії та відсутність у населення знань про небезпечність АМР можуть стати причиною катастрофічної ситуації уже в найближчому майбутньому.

До подолання глобальної проблеми АМР долучається дедалі більше соціально відповідальних компаній. Серед них і фармацевтична компанія GSK, яка реалізує тристоронню стратегію, що ґрунтується на: розробці нових антибіотиків для лікування резистентних інфекцій; допомозі у забезпеченні раціональної антибактеріальної терапії; ефективному регулюванні поширення антибактеріальних препаратів і спостереженні за АМР. Вже втретє GSK посідає перше місце серед інноваційних фармацевтичних виробників світу в загальному рейтингу Бенчмарку антимікробної резистентності – незалежному аналізі зусиль 30 світових компаній-лідерів фармацевтичної галузі у боротьбі з поширенням резистентних патогенів .

Важливою складовою боротьби світової спільноти з АМР є ініційоване GSK у 2002 році міжнародне дослідження антибіотикорезистентності Survey of Antibiotic Resistance (SOAR), до якого 2011 року долучилася і Україна. Це дослідження вивчає чутливість основних збудників позалікарняних інфекцій дихальних шляхів до антибіотиків та є незамінним інструментом для регулювання застосування антибактеріальних препаратів. Дані SOAR використовують для розробки та впровадження національних протоколів антибактеріальної терапії позалікарняних інфекцій верхніх та нижніх дихальних шляхів. В Україні SOAR був і залишається єдиним у своєму роді масштабним проектом, який надає надійну та науково обґрунтовану інформацію про рівень антибіотикорезистентності збудників негоспітальних інфекцій дихальних шляхів у регіоні. Опубліковані минулого року результати третього етапу дослідження SOAR 2016-2017 в Україні виявили подальше зростання резистентності основних збудників негоспітальних інфекцій дихальних шляхів до більшості досліджуваних молекул антибіотиків . Дані засвідчують, що проблема стійкості до антимікробних препаратів загострюється, а раціональне використання антибіотиків стає для України питанням національної безпеки.

___________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua
Служба новин компанії КОМПАСС Україна | Прочитано: 1005 |
Довідник підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Тільки достовірна інформація!
Бази даних підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Електронні та онлайн довідники!

Останні новини компаній по темі

Всі новини компаній ...
Сайт управляється системою uCoz