Пошуковий портал КОМПАСС » Новини українських компаній » Медицина. Аптеки » 2021 » Жовтень » 24 » Українська лабораторія оприлюднила результати дослідження ефективності вакцини проти COVID-19

Розміщення новин компаній

Українська лабораторія оприлюднила результати дослідження ефективності вакцини проти COVID-19

Захисні антитіла сформувались у 100% випадків

В усіх учасників дослідження сформувалися нейтралізуючі (захисні) антитіла до вірусу SARS-CoV-2. Такі результати Незалежна лабораторія ІНВІТРО отримала в ході власного дослідження ефективності вакцини проти COVID-19.

— Ми спостерігали різну динаміку формування антитіл та різні їх показники після двох щеплень, але імунна відповідь на вакцинацію спостерігалася у 100% випадків, — коментує результати завідувач клініко-діагностичної лабораторії ІНВІТРО Павло Набока.

В березні 2021 р., коли в Україні з’явилася перша вакцина проти COVID-19 CoviShield/AstraZeneca, лабораторія розпочала вивчення її ефективності за допомогою новітнього тесту від світового лідера діагностики інфекційних захворювань компанії Abbott Diagnostics для кількісного визначення нейтралізуючих (захисних) антитіл класу G (IgG) до S-білка, так званого білка шипу, з яким пов’язують найбільш патогенні властивості вірусу SARS-CoV-2.

— Спочатку ми визначили рівень антитіл (IgG до SARS-CoV-2) безпосередньо перед вакцинацією, — розповідає Павло Набока. — Це дозволило сформувати дві групи людей, що вакцинуються: ті, хто в минулому вже переніс COVID-19 в різних формах, і ті, хто ще не хворів. І тут слід зазначити, що ті, хто перехворів, до щеплення вже мали антитіла, але їх рівень у більшості випадків, навіть якщо людина перенесла COVID-19 у тяжкій формі, був дуже низьким — на межі порогових для цього тесту значень. Та через місяць після введення першої дози вакцини титр захисних антитіл у тих, хто мав контакт з вірусом до вакцинації, виріс в десятки і навіть сотні разів від вихідного рівня, що й показало друге тестування, проведене в рамках нашого дослідження. Тоді як в тих, хто до щеплення не стикався зі збудником COVID-19, імунну відповідь на першу дозу вакцини можна визначити як неактивну.

Напередодні введення другої дози вакцини спостерігалося певне зменшення концентрації захисних антитіл у всіх учасників дослідження. Причому відсоток зменшення був однаковим і в тих, хто хворів на COVID-19, і в тих, чий організм не зустрічався з коронавірусом до щеплення. Але через місяць після введення другої дози вакцини тестування показало значне стале зростання рівня антитіл (IgG до SARS-CoV-2) в обох досліджених групах.
Таким чином, можна зробити попередні висновки про те, що повний курс вакцинації гарантує виражену активацію антитільного (гуморального) імунітету до COVID-19 незалежно від факту перенесеної хвороби в минулому. За допомогою лабораторних досліджень (тесту Abbott для кількісного визначення антитіл (IgG) до S-білку SARS-CoV-2) є можливість спостерігати за динамікою зміни рівня імунного захисту з часом, і наша лабораторія продовжуватиме це дослідження. Адже, попри певну інформаційну кампанію щодо недоцільності визначення антитільного імунітету до COVID-19, на сьогоднішній день це єдиний доступний широкому загалу механізм об’єктивної оцінки реакції організму як на контакт з вірусом (інфікування), так і на вакцинацію.

Дослідження імунної відповіді, кількості високоспецифічних імуноглобулінів G (IgG), які забезпечують довготривалий захист від вірусу (тобто те, що ми називаємо «імунітетом»), — принцип так званої розумної вакцинації. В сьогоднішній ситуації зі щепленням проти COVID-19 в Україні це поки що залишається зоною відповідальності кожної конкретної людини. Адже, за даними МОЗ України, наразі повністю вакцинованими від нової коронавірусної інфекції є менше 20% населення нашої країни, а понад 30% українців, які перехворіли на COVID-19, не увійшли до офіційної статистики, через те, що не робили ПЛР-тест (у тому числі й тому, що хворіли безсимптомно).
______________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua
Служба новин компанії КОМПАСС Україна | Прочитано: 934 |
Довідник підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Тільки достовірна інформація!
Бази даних підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Електронні та онлайн довідники!

Останні новини компаній по темі

Всі новини компаній ...
Сайт управляється системою uCoz