Пошуковий портал КОМПАСС » Новини українських компаній » Банки » 2014 » Травень » 14 » Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Національного банку України із пропозиціями

Розміщення новин компаній

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Національного банку України із пропозиціями

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» звернулася до Національного банку України із пропозиціями щодо необхідності узгодження вимог різних нормативних актів НБУ у сфері валютного регулювання з метою усунення існуючих перешкод при їх практичному застосуванні. Це дозволить фінустановам однозначно тлумачити нормативні вимоги та забезпечить чіткий механізм здійснення операцій в інвалюті з банками-нерезидентами.

Зокрема, потребують термінового вирішення проблеми подальшого практичного виконання банками вимог щодо продажу валютних надходжень на коррахунки банків-нерезидентів, встановлені Постановою НБУ від 14.11.2013 року № 453 «Про зміну строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів і запровадження обов’язкового продажу надходжень в іноземній валюті» (далі – постанова), термін дії якої закінчується 17 травня 2014 року.

Так, постановою встановлено норму щодо обов'язкового продажу на національному міжбанківському валютному ринку надходжень в інвалюті з-за кордону на користь юросіб, які не є уповноваженими банками України. Тобто, вимога обов'язкового продажу розповсюджується на банки-нерезиденти, які мають відкриті коррахунки всередині країни. Відповідно до встановлених норм, на дані рахунки зараховуються валютні кошти з-за кордону на користь нерезидентів (у т.ч. самого банку-нерезидента) та за міжбанківськими операціями з іншими банками-нерезидентами через їх власні коррахунки.

Таким чином, зазначені вимоги постанови та норми режиму рахунку, вимагають здійснювати обов'язковий продаж надходжень в інвалюті на лоро-рахунки банків-нерезидентів на користь будь-яких клієнтів-нерезидентів, які можуть взагалі не мати відкритих поточних рахунків в уповноважених банках України, за власними міжбанківськими операціями в іноземній валюті з іншими банками-нерезидентами, тощо.

УКБС зазначає, що це ускладнює діяльність вітчизняних банків, оскільки на сьогодні відсутній порядок продажу таких надходжень на лоро-рахунки банків-нерезидентів. Адже не визначено а ні транзитні рахунки для зарахування інвалюти та гривні від її продажу, а ні механізм подальшого зарахування отриманої гривні з урахуванням виду надходження.

Тому для усунення суттєвих проблем практичного виконання даної вимоги уповноваженими банками України у разі продовження терміну дії постанови на новий строк (після 17.05.2014 р.) УКБС пропонує не розповсюджувати норму щодо обов’язкового продажу на банки-нерезиденти, які мають валютні коррахунки в країні.

Крім цього, експерти УКБС звернули увагу на необхідність врегулювання механізму здійснення міжбанківських угод на міжнародних ринках між уповноваженими банками та банками-нерезидентами. Зокрема, слід чітко визначити, чи розповсюджуються вимоги постанови на операції залучення міжбанківських депозитів в інвалюті від банків-нерезидентів (як на строк до одного року, так і на строк понад рік), які уповноважені банки проводять на підставі пункту Генеральної ліцензії на здійснення валютних операцій щодо залучення та розміщення інвалюти на міжнародних ринках.

У разі нерозповсюдження вимог постанови на дані операції та у випадку продовження терміну її дії (після 17.05.2014 р.) УКБС пропонує виключити із суб’єктів, на які поширюється норма щодо обов’язкового продажу, банки-нерезиденти та уповноважені банки, які розміщують/отримують надходження в інвалюті за короткостроковими та довгостроковими міжбанківськими депозитними угодами.

«Врахування пропозицій УКБС щодо роботи з лоро-рахунками сприятиме суттєвому збільшенню обсягів залучених від банків-нерезидентів валютних ресурсів, враховуючи нещодавно запроваджену Нацбанком нульову ставку резервування за коштами, залученими від нерезидентів на строк до 183 днів – зауважила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Це зменшить існуючий дефіцит поточної ліквідності та підвищить платоспроможність банків України, що є вкрай важливим в поточних умовах суспільної нестабільності».


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua
Служба новин компанії КОМПАСС Україна | Прочитано: 655 |
Довідник підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Тільки достовірна інформація!
Бази даних підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Електронні та онлайн довідники!

Останні новини компаній по темі

Всі новини компаній ...
Сайт управляється системою uCoz