Пошуковий портал КОМПАСС » Новини українських компаній » Медицина. Аптеки » 2022 » Лютий » 13 » Що варто знати батькам про «Омікрон»

Розміщення новин компаній

Що варто знати батькам про «Омікрон»

За статистикою МОЗ, з початку 2022 р. кількість дітей, госпіталізованих з діагнозом COVID-19, збільшилась втричі. Лікарі це пов’язують саме з появою нового штаму «Омікрону».

Про що варто знати батькам, розповідає головний лікар клініко-діагностичної лабораторії ІНВІТРО Ірина Липчак.

Які особливості протікання COVID-19, викликаного «Омікроном», у дітей?

«Омікрон» легше розмножується в бронхах, тому частіше викликає бронхіоліт (ураження дрібних бронхів), а не пневмонію. Для дорослих це не настільки небезпечно, як пневмонія, яка була одним з найпоширеніших ускладнень COVID-19. З дітьми ж, особливо раннього віку, ситуація інша. Через анатомо-функціональні вікові особливості у маленьких дітей саме бронхіоліт часто призводить до тяжких ускладнень. Ураження бронхів у частини дітей раннього віку призводить до швидкого розвитку обструктивних станів і може стати серйозною проблемою, яка потребує невідкладних стаціонарних заходів.

Крім того, у маленьких дітей сьогодні часто спостерігаються диспептичні симптоми: блювання та діарея, що в сукупності з підвищенням температури може призвести до зневоднення. У деяких малюків може виникнути біль у вусі, пов’язаний з запаленням як самого вуха, так і сусідніх органів: ніс, горло, навколоносові пазухи та ін. Інфікування відбувається через слухову трубу, що сполучає порожнину вуха з носоглоткою (а у маленьких дітей вона коротша та ширша), коли слиз з носоглотки потрапляє в середнє вухо, і віруси, бактерії, грибкова флора безперешкодно проникають в барабанну порожнину. Та цей симптом не є специфічним саме для коронавірусної інфекції, він може проявлятися при будь-якій респіраторній інфекції.

Наскільки це небезпечно для дитини?

І порожнина середнього вуха, і барабанна перетинка є складовими системи звукопроведення. А слух у маленьких дітей пов’язаний з формуванням мови. Тому запалення може відбитися на сприйнятті звуків малюком. Крім того, якщо у порожнину середнього вуха проникають бактерії, запальна рідина стає гнійною. Накопичення гною при важкому протіканні захворювання може призвести до розриву барабанної перетинки і тяжких ускладнень.

Які ще симптоми можуть вказати на інфікування «Омікроном»?

При інфікуванні «Омікроном» часто спостерігаються біль у горлі та нежить, зниження апетиту, біль у м’язах та суглобах, пітливість. Але це симптоми є типовими й для звичайної ГРВІ. Тому діагностувати саме COVID-19, ґрунтуючись лише на клінічній картині, неможливо.

Які аналізи потрібно здавати для діагностики COVID-19 та можливих ускладнень?


Враховуючи, що коронавірусна хвороба може мати різні симптоми, при будь-яких ознаках ГРВІ варто зробити тест на COVID-19. Найбільш точний метод діагностики COVID-19 — ПЛР-тест.

Щодо діагностики можливих ускладнень. Загальний клінічний аналіз крові — один з найважливіших методів обстеження при більшості захворювань, адже показники крові відразу відображають зміни, що відбулися в організмі в цілому. А комплексна «Біохімія крові» дозволить перевірити роботу всіх основних органів та систем. Звісно, це лише загальні рекомендації, більш точні призначення має зробити ваш лікар.

Що ще ви могли б порекомендувати дбайливим батькам в сьогоднішній пандемічній ситуації?

Штам «Омікрон» майже втричі більш контагіозний (заразний), ніж «Дельта». Тому батькам, щоб захистити своїх дітей від інфікування, необхідно навчити своїх малят елементарним правилам дотримання санітарно-епідеміологічного режиму: мити руки, прикривати рот та ніс під час кашлю та чхання, використовувати захисну маску...

Та, звичайно ж, дотримуватись дистанції в громадських місцях, обмежувати контакти. І в цьому вам допоможе послуга виклику медичної бригади додому.
__________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua
Служба новин компанії КОМПАСС Україна | Прочитано: 712 |
Довідник підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Тільки достовірна інформація!
Бази даних підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Електронні та онлайн довідники!

Останні новини компаній по темі

Всі новини компаній ...
Сайт управляється системою uCoz