Пошуковий портал КОМПАСС » Новини українських компаній » Нафта, газ, енергетика » 2019 » Листопад » 25 » 40 млн грн зекономлено на оплаті енергоносіїв у бюджетних установах в рамках ЕСКО

Розміщення новин компаній

40 млн грн зекономлено на оплаті енергоносіїв у бюджетних установах в рамках ЕСКО

На цьому наголосив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук, презентуючи 14 листопада на прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі успішний розвиток енергосервісу в країні і найголовніше - результати верифікації перших ЕСКО-договорів у бюджетній сфері.

«Як тільки у 2015 р. ми запровадили всю необхідну законодавчу базу, Держенергоефективності почало активно популяризувати ринок ЕСКО-послуг. Сьогодні цей напрям термомодернізації шкіл, лікарень та інших об’єктів соціальної сфери запрацював і почав стрімко набирати оберти», - повідомив С. Савчук.

Так, за останні 2 роки кількість ЕСКО-договорів збільшилась у 18 разів: із 20 контрактів на суму 18 млн грн у 2016 р. до понад 370 на суму 520 млн грн у 2019 році.

Інвестори за власний рахунок впроваджують енергоефективні проекти та отримують повернення вкладених коштів лише, якщо досягнуть економії енергоспоживання.

Щоб перевірити ефективність ЕСКО-механізму, Держенергоефективності спільно із Проектом ПРООН проведено оцінку 130 договорів, які вже дають економію енергоресурсів впродовж щонайменше одного опалювального сезону.

«Результати верифікації 130 ЕСКО-договорів у 17 містах перевищили очікування: економія енергоресурсів складає в середньому близько 35%! Це у 1,8 разів більше, ніж заплановано контрактами», - наголосив Сергій Савчук.

Загалом, за останні 2,5 роки у рамках 130 ЕСКО-контрактів у бюджетних установах зекономлено 3 млн м3 газу або 40 млн грн на оплаті енергоносіїв.

Все це доводить дієвість енергосервісу:

 інвестори впроваджують енергоефективні заходи за власний рахунок, беруть на себе всі ризики і проводять якісні роботи, адже зацікавлені у поверненні капіталовкладень через економію енергоресурсів;

 бюджетні установи заощаджують кошти на оплаті комунальних послуг, а в приміщеннях – тепло та комфортно.

Таких позитивних напрацювань, від яких тепер виграють усі, вдалося досягти завдяки синергії зусиль Держенергоефективності із міжнародними партнерами та центральними і місцевими органами влади.

У презентації здобутків з енергосервісу також взяли участь:
 Олексій Корчміт – Голова Української асоціації енергосервісних компаній;
 Марсель Рьотіг – Директор Регіонального представництва Фонду ім. Ф. Еберта в Україні та Білорусі;
 Сергій Варга – керівник проекту ПРООН «Усунення бар’єрів ЕСКО».

Так, спільно із проектом ПРООН «Усунення бар’єрів ЕСКО» запроваджено ЕСКО-модель «поглибленого партнерства» для більш комплексних проектів. За цією моделлю вже укладено 14 договорів у 8 містах.

Як зазначив С.Варга, міжнародні експерти позитивно вражені успіхом України у впровадженні такого складного механізму, як «поглиблене ЕСКО-партнерство». Цей український досвід вже потрібно поширювати та демонструвати іншим країнам.

Також за підтримки ПРООН започатковано:

 ЕСКО-факторинг, що дозволяє банкам кредитувати ЕСКО-проекти без заставного майна;

 Консультаційний центр ЕСКО (http://energoefektivnaukraina.org.ua), який щодня консультує замовників і виконавців енергосервісу.

Водночас, Держенергоефективності разом із Фондом ім. Ф. Еберта в Україні протягом останніх 4 років проведено масштабну інформаційно-роз’яснювальну кампанію для центральних та місцевих органів влади.

Для інвесторів сформовано базу понад 17 тис. потенційних ЕСКО-об’єктів, яка постійно оновлюється на сайті Держенергоефективності: http://saee.gov.ua/uk/content/energoservis_1.
___________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua
Служба новин компанії КОМПАСС Україна | Прочитано: 490 |
Довідник підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Тільки достовірна інформація!
Бази даних підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Електронні та онлайн довідники!

Останні новини компаній по темі

Всі новини компаній ...
Сайт управляється системою uCoz