Пошуковий портал КОМПАСС » Новини українських компаній » Виробництво » 2021 » Червень » 1 » Економіка України почала відновлюватися: у базових галузях зафіксоване зростання

Розміщення новин компаній

Економіка України почала відновлюватися: у базових галузях зафіксоване зростання

У квітні 2021 року Індекс виробництва базових галузей (ІВБГ) зріс на 18,3% р/р. Зростання перевищило падіння у квітні минулого року, коли індекс обвалився на 14,8%.

Про це йдеться в "Макроекономічному та монетарному огляді" Національного банку України (травень 2021 року), пише РБК-Україна.

Крім того, з початку року (за січень-квітень) ІВБГ збільшився на 1,5%.

"Вагомою причиною був ефект бази порівняння - торік у цей період діяв жорсткий локдаун як в Україні, так і в більшості країн світу, що негативно позначилося на внутрішньому та зовнішньому попиті. Утім, і без урахування бази порівняння економічна активність продовжувала відновлюватися", - йдеться в огляді НБУ.

За даними НБУ, відновлення було зумовлено менш жорсткими, ніж торік, карантинними обмеженнями, їх запровадженням лише в окремих областях (карантин "червоних зон") і пристосуванням населення та бізнесу до роботи в таких умовах. Додатковим чинником була сприятлива зовнішня кон’юнктура.

Зростання роздрібної торгівлі у квітні стрімко прискорилося до 34,3% р/р, суттєво збільшився пасажирообіг. Пришвидшилося також зростання промислового виробництва (до 13,0% р/р). Переробна промисловість зросла в результаті відновлення галузей, спрямованих як на задоволення споживчого попиту (текстиль, виробництво меблів тощо), так й інвестиційного попиту (машинобудування), а також нарощення експорту продукції металургії та хімії. Відповідно поліпшилася і ситуація у галузях - ланках виробничого процесу: високий попит на вугілля та руди зумовив відновлення зростання добувної промисловості, зазначили в НБУ.

У результаті збільшення бюджетних витрат на дорожнє господарство та попиту населення на житло відновилося зростання в будівництві (на 12,9% р/р). Пожвавлення промисловості та будівництва сприяло зростанню вантажообігу та оптової торгівлі. Зберігся спад у сільському господарстві (на 4,6% р/р), зокрема на тлі подальшого збільшення виробничих витрат у тваринництві, йдеться в огляді НБУ.

Нагадаємо, у квітні 2021 року Національний банк України (НБУ) погіршив прогноз зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України у 2021 році з 4,2% до 3,8%.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує зростання валового внутрішнього продукту України у 2021 році на рівні 4,0%. Економіка України лише частково відновиться після падіння у 2020 році на 4,2%.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua
Служба новин компанії КОМПАСС Україна | Прочитано: 723 |
Довідник підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Тільки достовірна інформація!
Бази даних підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Електронні та онлайн довідники!

Останні новини компаній по темі

Всі новини компаній ...
Сайт управляється системою uCoz