Пошуковий портал КОМПАСС » Новини українських компаній » Конференції, форуми та заходи » 2021 » Травень » 23 » Відкриття виставки «Автор у грі» : Харківська школа фотографії

Розміщення новин компаній

Відкриття виставки «Автор у грі» : Харківська школа фотографії

28 травня у ЄрміловЦентрі відкриється виставка «Автор у грі», присвячена одній з найяскравіших сторінок сучасного українського мистецтва — Харківській школі фотографії.

В пізньорадянські часи в Харкові, з його потужним культурним, науковим та інфраструктурним фундаментом і жорстким ідеологічним контролем за художнім життям, з’являються автори, захоплені ідеєю радикального розширення поля фотографії. Вони переосмислюють традиційні підходи до цієї практики як через діалог з іншими медіумами (кінематографом, живописом), так і через пильне вдивляння в реалії приватного та публічного життя, фіксацію його неофіційних сторін.

У 1970-ті — 1980-ті та перші роки незалежної України деякі представники Харківської школи фотографії знаходилися в ситуації перманентного напруження в стосунках з локальним контекстом. Їхні методи опинялися в опозиції як до естетичного вектору влади, так і до масових смаків та уявлень про фотографію. Організовані в публічних просторах міста, виставки харків’ян регулярно закривалися, як то виставка групи «Время» в Будинку вчених в 1983, виставки в Палаці студентів ХПІ в 1987-1988, а також «Суб’єктивний фотоекспресіонізм» Бориса Михайлова, Сергія Солонського та Сергія Браткова в Харківському художньому музеї в 1994.

Міжнародне сприйняття феномену Харківської школи фотографії спирається, в першу чергу, на визнання Бориса Михайлова — єдиного українського художника, який мав персональну виставку в Музеї сучасного мистецтва в Нью-Йорку (МоМА), лауреата однієї з найпрестижніших у світі фотографічних премій Hasselblad Foundation Award. Завдяки його авторитету та зусиллям окремих дослідників, колекціонерів та інституцій, інтерес до цього явища в Україні та за кордоном в останні роки невпинно зростає. Так, цьогоріч 137 робіт харківських авторів потрапили до колекції паризького Центру Жоржа Помпіду, а Борис Михайлов був нагороджений Шевченківською премією.

«Автор у грі» стане першою масштабною виставкою, яка познайомить глядача з історією Харківської школи фотографії як історією спільноти, де визначну роль відіграє партисипативна дія, а сам фотограф є одним з головних об’єктів, навколо якого розвиваються фотографічні практики. Відмовляючись від ролі стороннього, незаангажованого спостерігача, митці фіксують власні життєві етапи, маркують своє місце в суспільстві та декларують небайдужість до тих соціальних процесів, що відбуваються навколо.

В експозицію будуть включені відомі проекти, документація перформансів та акцій як фотографів, що належать до найстаршого покоління (Борис Михайлов, Євгеній Павлов, Олег Мальований, Юрій Рупін), так і тих, чия практика активно формувалася в 1980-ті — 1990-ті роки — Роман Пятковка, Сергій Братков, Сергій Солонський, Віктор та Сергій Кочетови, Андрій Авдєєнко, Ігор Чурсін, Ігор Манко, «Група швидкого реагування» (Борис Михайлов, Сергій Братков, Сергій Солонський, Віта Михайлова). Представлені будуть і художники, що продовжують традиції Харківської школи фотографії в 2000-х — 2010-хі, поєднуючи їх з іншими мистецькими практиками — група «SOSka» (Ганна Крівенцова, Микола Рідний, Сергій Попов), група «Шило» (Владислав Краснощок, Сергій Лебединський), «Boba-group» (Юлія Дроздек, Василіса Незабаром), дует Андрія Рачинського та Даниїла Ревковського.

Відкриття відбудеться о 18.00. Виставка триватиме до 10 липня. Проект супроводжуватиме інтенсивна паралельна програма: кураторські екскурсії, лекції від дослідників фотографії, зустрічі з авторами виставки. За анонсами заходів запрошуємо слідкувати на сторінках соціальних мереж MOKSOP та ЄрміловЦентру.

Проект є результатом дослідницької роботи команди Музею Харківської школи фотографії (MOKSOP) — інституції, заснованої в 2018 році, чия діяльність спрямована на збереження, вивчення та популяризацію сучасної української фотографії. Куратори — Сергій Лебединський, Олександра Осадча, Надія Бернар-Ковальчук. Архітектор експозиції — Костянтин Зоркін.
_________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua
Служба новин компанії КОМПАСС Україна | Прочитано: 1002 |
Довідник підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Тільки достовірна інформація!
Бази даних підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Електронні та онлайн довідники!

Останні новини компаній по темі

Всі новини компаній ...
Сайт управляється системою uCoz