Пошуковий портал КОМПАСС » Новини українських компаній » Презентації » 2020 » Лютий » 4 » Нова ініціатива з енергоефективності в Україні, що фінансується Норвегією

Розміщення новин компаній

Нова ініціатива з енергоефективності в Україні, що фінансується Норвегією

Нову Ініціативу з питань енергоефективності Норвегія-Україна (NUEE) розпочав Державний секретар закордонних справ Норвегії Аудун Халворсен у зв'язку з його візитом до України.

Нова ініціатива з грантовим фінансуванням з боку Норвегії у розмірі 20 мільйонів євро, має на меті збільшити муніципальне фінансування для енергоефективності в громадських будівлях, посилити самоврядування в українських муніципалітетах та зосередити увагу на сталих практиках закупівель під час реалізації програми.

У січні 2019 року під час візиту прем'єр-міністра Володимира Гройсмана до Норвегії була підписана спільна декларація між Норвегією та Україною щодо посилення співпраці в енергетичному секторі. Одним із напрямів співробітництва, що підкреслюється в декларації, є енергоефективність та важливість збільшення інвестицій в межах цієї сфери.

«Енергоефективність є одним із найважливіших пріоритетів для українського уряду на даний момент. У зв'язку з цим ми дуже вдячні за нову ініціативу, яка фінансуватиме проекти з енергоефективності по всій Україні», − сказав заступник міністра Міністерства енергетики та захисту довкілля України Олексій Рябчин.

«Уряд Норвегії нещодавно прийняв рішення збільшити фінансування в Україні для підвищення енергоефективності. Енергетичний сектор є ключовим в реформаторських заходах в Україні та сферою, де Норвегія може запропонувати знання та досвід. Для мене велика честь та задоволення офіційно запустити нову Ініціативу з енергоефективності Норвегія-Україна, яка дасть змогу покращити енергоефективність громадських будівель в українських муніципалітетах», − заявив Державний секретар закордонних справ Аудун Халворсен під час запуску програми в Києві.

Програма NUEE є продовженням успішної норвезької Північної ініціативи з енергоефективності та гуманітарної підтримки Україні (NIU), яка була створена восени 2014 року.

«Інтерес і прихильність до програми NIU з боку східноукраїнських міст перевищили наші очікування, і ми дуже раді, що були призначені керівниками фонду нової програми Міністерством закордонних справ Норвегії», − сказав Амунд Бейтнес, старший менеджер з інвестицій в NEFCO у зв'язку із запуском програми NUEE.

Нова ініціатива NUEE фінансуватиме соціально важливі муніципальні будівлі, такі як дитячі будинки, заклади охорони здоров’я та школи, а також демонстраційні проекти, що будуть корисними для вразливих груп населення, таких як внутрішньо переміщені особи з конфліктних районів на Сході України. Крім того, програма прагне надати муніципалітетам можливість керувати собою, залучаючи зовнішнє фінансування та приймаючи місцеві інвестиційні рішення, а також впроваджуючи кращі практики в процедурах закупівель.

Перший узгоджений проект середнього розміру в рамках програми NUEE включатиме оновлення індивідуальних опалювальних підстанцій у близько 450 громадських будівлях у Києві, в межах якого NEFCO погодилися позичити 5 мільйонів євро на додаток до 1,3 мільйона євро в грантах програми NUEE. Місто Київ забезпечить проект власним фінансуванням на суму 1 мільйон євро. Очікується, що це призведе до значної економії коштів завдяки зменшенню споживання тепла у відповідних будівлях, а також зменшенню викидів СО2 та принесе користь приблизно 186 000 дітям, учням та персоналу міста.

Проекти NUEE дозволять скоротити як споживання енергії, так і збільшити термін експлуатації оновлених будівель та в той же час заощадити кошти для українських муніципалітетів. Фінансування доступне для проектів по всій Україні, але пріоритетними є Донецький, Луганський та регіон Азовського моря.

Програма NUEE забезпечує сумісне фінансування, що складається з позик та грантів, а також технічної допомоги та підтримки проектів. На додаток до норвезького внеску у розмірі 20 мільйонів євро грантового фінансування, NEFCO буде балансувати кожен проект за рахунок кредитного фінансування. Програма охоплюватиме як менші демонстраційні проекти (до 10 проектів на рік) з пільговими кредитами до 500 000 євро на кожен проект, так і середні проекти, на які NEFCO може виділяти до 5 мільйонів євро кредитного фінансування. Очікується, що бенефіціари забезпечуватимуть принаймні десять відсотків вартості проекту за рахунок власних коштів.

NEFCO профінансувала понад 240 проектів в Україні з 2010 року, з них близько 180 в рамках державного сектору. У додаток до власних кредитних інвестицій, NEFCO керує фондами декількох програм, що фінансуються урядами Північних країн, пов'язаних з енергоефективністю, відновлюваною енергією та централізованим опаленням в Україні.

Північна ініціатива з енергоефективності та гуманітарної підтримки Україні (NIU)
З ініціативи Норвегії, у 2014 році міністри закордонних справ країн Північної Європи вирішили запустити грантову програму для невідкладних інвестицій, необхідних у Східній Україні. Початково, акцент робився на повністю грантових проектах у п’яти регіонах, найближчих до зони конфлікту. З того часу програма профінансувала 39 проектів для невідкладного ремонту громадських будівель та систем вуличного освітлення в 30 містах, з яких 25 проектів вже реалізовано.
_____________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua
Служба новин компанії КОМПАСС Україна | Прочитано: 382 |
Довідник підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Тільки достовірна інформація!
Бази даних підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Електронні та онлайн довідники!

Останні новини компаній по темі

Всі новини компаній ...
Сайт управляється системою uCoz