Пошуковий портал КОМПАСС » Новини українських компаній » Презентації » 2021 » Вересень » 22 » Стартап-рух України: ХПІ об’єднує

Розміщення новин компаній

Стартап-рух України: ХПІ об’єднує

В НТУ «ХПІ» підбили підсумки 1-ї преінкубаційної освітньої програми з інноваційного підприємництва Innovation & Entrepreneurship Bootcamp. Проект реалізовувався на базі стартап-центру «SPARK» харківського Політеху з грудня 2020 року, а його учасниками були понад сто двадцять осіб — школярі, студенти та молоді вчені різних вишів України.

Крім того, НТУ «ХПІ» ініціював ще одну важливу подію, пов’язану з популяризацією стартап-руху в Україні, уклавши меморандум про співпрацю з шістьма університетами країни та eo Business Incubators. Документ передбачає роботу зі стимулювання та підтримки стартап-активності учнів, студентів, молодих вчених, комерціалізацію наукових розробок для розвитку української економіки.

Церемонія закриття освітньої програми з інноваційного підприємництва Innovation & Entrepreneurship Bootcamp відбулася у великій аудиторії Ректорського корпусу ХПІ. Учасниками заходу були: організатори програми, представники керівництва НТУ «ХПІ», Посольства США в Україні, Kharkiv IT Cluster, МОН України, вищих навчальних закладів України, а також студенти і молоді вчені ХПІ.

«Стартап-рух — це новий ефективний шлях, яким наша держава і, зокрема, ХПІ рухається вперед. Він випробуваний у багатьох європейських країнах. Тому сьогодні, інтегруючись у світовий науковий та освітній простір, ми використовуємо ті підходи з комерціалізації інтелектуальної власності, які є у світі. Минулого року ми виграли грант, який був спрямований на преінкубаційну стартап-підготовку, а сьогодні підбиваємо її підсумки. Я не маю сумнівів, що цей шлях буде успішний, але я можу сказати, що він буде і непростим. ХПІ рухається вперед, даючи можливість студентам і молодим вченим знайти свій шлях, реалізувати свої стартапи», — зазначив ректор НТУ «ХПІ» Євген Сокол.

Зі свого боку заступник аташе з питань освіти та культури Посольства США в Україні Скотт Вітмор подякував ХПІ за високий рівень проведення преінкубаційної програми, а також студентам і вченим, за те, що підтримали цю ініціативу. «Я дуже вражений цим проектом. Робота, яка виконана ХПІ і ректором вишу — просто вражаюча. Я радий, що Посольство США також взяло у цьому участь і ми готові до співпраці в майбутньому. Нам дуже приємно поділитися своїм досвідом, який буде корисний Україні для просування наукових ідей. Це — можливості для майбутнього покоління, і важлива деталь для розвитку економіки в XXI столітті».

Слова привітання з успішним завершенням проекту прозвучали і від заступника міністра МОН України з питань європейської інтеграції Олексія Шкуратова.

Преінкубаційна програма Innovation & Entrepreneurship Bootcamp стала першою для східного регіону України, яка була реалізована при технічному виші — НТУ «ХПІ». Результати презентував один з її засновників — директор Навчально-наукового інституту енергетики, електроніки та електромеханіки ХПІ Роман Томашевський. За його словами, головною метою проекту було: підвищення обізнаності про стартап-рух серед молоді, створення доступного інформаційного каналу для отримання своєчасної та якісної інформації з цієї теми від експертів.

Роман Томашевський розповів, що всього у програмі взяли участь 122 особи, переважно, студенти та аспіранти НТУ «ХПІ». Вони сформували двадцять команд і протягом року працювали над розвитком своїх ідей. Учасники прослухали цикл лекцій від американських і українських фахівців у сфері підприємництва про те, що таке стартап, як створювати команду, знаходити свою аудиторію і продавати продукт, інші питання, а також «закріпили» їх на практиці. У результаті інтенсивного Bootcamp переможцями стали шість команд. Проект був реалізований за підтримки Посольства США в Україні.

За словами одного з лекторів цього проекту, професора бізнес-права в юридичній школі Корнелла (США) Чарльза Уайтхеда, такі програми важливі для викладачів, студентів, і дослідників України. Вони не просто дають уявлення про бізнес або продажі, це — новий спосіб мислення, щоб вчені могли презентувати себе і залучати інвесторів.

Перед учасниками заходу також виступив професор НТУ «ХПІ», директор eo Business Incubators Едуард Сімсон. Його основний меседж був про те, що в умовах сучасної економіки викладачі мають не просто створювати наукові розробки, а й вміти їх комерціалізувати, а студенти — бути головним мотором для розвитку: «Ми повинні навчитися продавати свої послуги і досягнення. Ідеї стартапів мають бути не провінційними, а глобальними, щоб їх результати, можна було масштабувати і пред’явити міжнародному ринку. І я хотів би сказати, що ви, студенти, повинні бути головним мотором, тими, хто реалізується в своїй країні, не залишаючи її».

Про важливість проходження стартап-програм студентами вишу зазначив представник Kharkiv IT Cluster Едуард Рубін: «Коли ми дивимося резюме тих, хто приходить влаштовуватися на роботу, і бачимо, що людина проходила стартап-програму — значить, вона розуміє, як працює бізнес. Це дуже важливо! Такі програми — не чергові заняття, а розвиток, який рухає сьогодні індустрію IT, та й будь-яку іншу. Стартап — це не лише програмування, але й інженерія, адже хтось повинен робити і «залізо». А ХПІ — це те місце, де зібрано і програмування, і інженерія, і машинобудування».
Після офіційної частини для всіх охочих студентів ХПІ провели знайомство з новою навчальною програмою з інноваційного підприємництва — розповіли про базові поняття стартап-культури, про те, що потрібно для розвитку своєї ідеї та перетворення її на бізнес. Захід відбувся на площі кампусу харківського Політеху. Студенти могли взяти участь у конкурсах і отримати призи.

Крім того, того ж дня було підписано Меморандум про співпрацю між НТУ «ХПІ», eo Business Incubators і вишами України: Донецьким національним технічним університетом, Кременчуцьким національним університетом ім. М. Остроградського, НУ «Полтавська політехніка ім. Ю. Кондратюка», Національним юридичним університетом ім. Я. Мудрого, Сумським національним аграрним університетом.

Його мета — координація дій для розвитку стартап-проектів, молодих підприємств і підприємців для оновлення української економіки. Базою для роботи стане Стартап-центр «Spark» НТУ «ХПІ» у партнерстві з американським eo Business Incubators, який працює в НТУ «ХПІ» з 2019 року.

Меморандум передбачає:

створення і розвиток екосистеми, в якій успішно взаємодіють університети, пре-інкубатори, інкубатори, акселератори, ментори, венчурні фонди, інвестори, хайтек фірми, креативні стартапери тощо;
формування відповідних умов для розвитку стартап-екосистеми з урахуванням кращих світових практик;
міжнародну комерціалізацію науково-технічних розробок українських університетів, розвиток зв’язку вишів з глобальним хайтек бізнесом, інтенсифікацію інтеграції освіти, науки і бізнесу;
проведення лекцій, майстер-класів, спринтів, буткемпів, тренінгів, бізнес-ігор, конкурсів і змагань інноваційних проектів, індивідуального співробітництва стартапів з міжнародними менторами; круглих столів та конференцій для реалізації проектів; зустрічей з відомими професіоналами, менторами, коучами в своїх галузях; інших заходів для інноваційного розвитку.
«Безумовно, сьогоднішній захід має значення не лише для ХПІ, а й українського суспільства. Ми розуміємо, що студенту важливо, щоб всі роботи, які він виконує, були йому цікаві. І сьогодні ми пропонуємо такі підходи, як стартап-рух, Інноваційний кампус — це те, що дає нашим студентам можливість отримувати знання, напрацьовувати різні навички, які дозволять їм будувати майбутню кар’єру і досягати тих цілей, які вони перед собою ставлять. Ініціатива ХПІ про поширення стартап-руху і комерціалізації інтелектуальної власності була підтримана міністром освіти і науки України Сергієм Миколайовичем Шкарлетом. І ми робимо так, щоб той досвід, який напрацьовує харківський Політех, поширювався серед наших колег», — прокоментував ректор ХПІ, професор Євген Сокол.

Довідка:


Преінкубаційна програма Innovation & Entrepreneurship Bootcamp реалізовувалася за підтримки Посольства США в Україні, Національного технічного університету «Харківський політехнічний інститут», ГО «Об’єднання молодих вчених НТУ «ХПІ», Стартап-центру «Spark» НТУ «ХПІ». У ній взяли участь 122 особи з понад 40 українських вишів та шкіл. Учасники створили 20 проектів, прослухали 46 годин лекцій від українських і американських фахівців у сфері підприємництва з юридичних, економічних, фінансових питань розвитку стартапів і бізнесу, навичок для особистісного зростання і т.д. Також було надано інформаційну та консультаційну підтримку в пошуку конкурсів, грантів, програм, в яких є можливість взяти участь, і допомогу в написанні заявки. Переможцями програми стали 6 команд за трьома номінаціями — домашні завдання, глядацькі симпатії та pitch конкурс. Після навчання учасники могли подати заявку на міні-гранти для розвитку своїх проектів. У підсумку, було виплачено 5 міні-грантів на суму $ 2500. Також три команди, після проходження Innovation & Entrepreneurship Bootcamp, стали учасниками американських інкубаторів: GIST і eo Business Incubators.

Мета Innovation & Entrepreneurship Bootcamp — підвищити обізнаність про стартап культуру серед креативної молоді та наукової спільноти.
___________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua
Служба новин компанії КОМПАСС Україна | Прочитано: 637 |
Довідник підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Тільки достовірна інформація!
Бази даних підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Електронні та онлайн довідники!

Останні новини компаній по темі

Всі новини компаній ...
Сайт управляється системою uCoz