Пошуковий портал КОМПАСС » Новини українських компаній » Презентації » 2021 » Квітень » 23 » В EBA концепцію Дія City назвали перспективною

Розміщення новин компаній

В EBA концепцію Дія City назвали перспективною

У Комітеті інформаційних технологій Європейської Бізнес Асоціації, діяльність якого сфокусована на сприянні розвитку ІТ сектору в Україні відповідно до європейської практики ведення бізнесу та захисту інтересів ІТ- спільноти, назвали концепцію Дія City перспективною та привабливою.

Так запровадження спеціального правового режиму для IT-індустрії охарактеризувала менеджер IT-комітету EBA Ольга Куничак. За її словами, сама ініціатива створення такого спеціального режиму демонструє розуміння владою того, куди рухається світова економіка та які її елементи є критично-важливими для майбутнього успіху, а це робить концепцію привабливою та свідчить про позитив. Порівнюючи з чинним законодавством, можна простежити, що розмір оподаткування нових «гіг-працівників» значно нижчий за КЗпП, запроваджується податок на виведений капітал у розмірі 9%, передбачається захист діяльності IT-галузі від неправомірних дій з боку правоохоронних органів, умови фіксуються незмінними на період 15 років, а також запроваджуються елементи англійського права.

Водночас, вона зазначає, що проблема неправомірних дій правоохоронних органів повинна вирішуватися не лише для резидентів Дія City, а в цілому для галузі. Більше того, задекларована незмінність умов на 15 років, хоч це і є суттєвим проміжком часу для бізнесу, не гарантує миттєвих інвестицій.

«Наразі в принципі досить непросто залучити інвесторів. Глобальна ситуація з пандемією створює додаткову нестабільність, що впливає на будь-які фінансові рішення» - підкреслює Ольга Куничак.

Втім, на її думку, маючи спільну мету зробити усі механізми прозорими, чесними та зручними, в процесі роботи над законопроєктом було дійсно враховано багато правок від IT-індустрії. Зокрема, вступ до Дія City перетворився на максимально наближений до декларативного, звузилися повноваження органу-регулятора, було прибрано обов`язковість СРО.

Представники IT-спільноти також вбачають потребу у звільненні від обов’язкового щорічного аудиту малого бізнесу та мікробізнесу, лібералізації усіх видів відносин з фахівцями, включаючи ФОП, а саме можливості взаємодіяти з ФОП поза межами Дія City, а також приймати рішення про виключення позбавлення статусу резидента Дія City лише після відповідного судового рішення, а не за рішенням уповноваженого органу.

«Своєчасне включення міністра цифрової трансформації Михайла Федорова дозволило вивести діалог між IT-спільнотою та Міністерством на новий рівень» - зазначила пані Ольга, додавши що такий механізм дійсно може стати корисним для бізнесу.

Нагадаємо, що на презентації спеціального правового режиму для ІТ-індустрії Дія City міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що у світі існує близько 4 тисяч різних режимів, і що модель Дія City створена на базі кращих світових практик.

Спеціальний режим для IT-індустрії Дія City означатиме спрощення оподаткування, імплементацію елементів англійського права, модернізацію системи працевлаштування і прозорість функціонування. Таким чином в України є усі шанси запровадити найкращий режим для IT-компаній у Східній Європі та сприяти залученню іноземних інвестицій.

Доопрацьований законопроєкт №4303 про Дія City був схвалений у першому читанні 227 депутатами 15 квітня 2021.
______________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua
Служба новин компанії КОМПАСС Україна | Прочитано: 1095 |
Довідник підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Тільки достовірна інформація!
Бази даних підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Електронні та онлайн довідники!

Останні новини компаній по темі

Всі новини компаній ...
Сайт управляється системою uCoz