Пошуковий портал КОМПАСС » Новини українських компаній » Медіаринок, pr і реклама » 2021 » Жовтень » 3 » Ліки на ТБ: Зірки українського ринку

Розміщення новин компаній

Ліки на ТБ: Зірки українського ринку

Як казав класик, завжди цікаво порахувати чужі гроші та подивитися, на що ж їх було витрачено. Але якщо стосовно пересічної людини часто це проста цікавість, то щодо бізнесу, погодьтеся – життєва необхідність.

Спільно з рекламним холдингом «Мегаполіс» ми підготували серію матеріалів щодо рекламних стратегій фармацевтичних компаній на медійному ринку України.

У першому поговоримо про рекламну активність певної групи лікарських засобів на TV, проаналізуємо «телевізійну політику» основних гравців: бюджети, переваги за телевізійними каналами, характеристики рекламних роликів, рейтинги, охоплення за підсумками рекламної кампанії.

Ринок змінюється, а що ж із рекламою?

Телебачення тривалий період доводило свою ефективність у комунікації фармацевтичних компаній як основний рекламний драйвер продажів. Але ось уже періодично лунає (а далі, повірте, лунатиме ще частіше і голосніше), що цей канал комунікації поступово втрачає свою домінуючу позицію. Чи так це? Чи є тут підводні камені, і чи можна оптимізувати рекламні стратегії під нові реалії? Може, варто розширити медійний мікс для досягнення кращих показників охоплення? У який спосіб можна посилити рекламний тиск на великі регіони, столицю й обласні центри?

У наших нотатках ми дамо відповіді на ці та інші питання, а також наведемо приклад з конкретним переліком проявів, необхідних для локального посилення рекламної активності, проаналізуємо здобуті результати й показники.

Показники активності

Для розгляду було обрано активну в період жовтень-листопад категорію лікарських засобів згідно з ATC-класифікацією «R02 – Препарати для лікування захворювань горла».

Сідло – саме це спадає на думку під час аналізу сезонності телевізійної активності категорії R02 «Препарати для лікування захворювань горла».

Сезонність яскраво виражена і стабільна протягом останніх трьох років. Плавне зростання у вересні місяці, пікові значення в листопаді і лютому, спад після березня. Мінімальна активність або ж повна її відсутність у «теплий період» – з квітня по серпень. Подібна стратегія абсолютно логічна для вказаного сегмента. Вона корелюється з динамікою захворювань у холодну пору року, що обумовлює підвищення попиту на ліки цієї категорії. Немає нічого дивного, що для підтримки і підвищення рівня продажів рекламні кампанії планують саме на «холодний період».

Згідно з оцінкою холдингу «Мегаполіс» у 2020 році рекламні бюджети категорії R02 становили 87% 2019 року, незважаючи на старт пандемії коронавірусу і карантинних обмежень на початку року. Однак спад в квітні був більш плавний, якщо порівнювати з динамікою 2019 і 2021 року.

Найщедріші

Стрепсилс – лідер категорії за часткою (SOS – share of spend) на медійному ринку України. У період з 2019 по липень 2021 року тільки на телерекламу компанія Reckitt Benckiser оцінно витратила близько 38 млн грн.

Лісобакт – лідер за обсягом рекламних бюджетів у 2019 році, проте у 2020 році підтримка бренду зменшилася практично у 5 разів. Бренди Деквадол, Септолете і Гексорал також зменшили свою рекламну активність у 2020 році. Решта лідерів категорії, навпаки, показали зростання.

За перше півріччя 2021 року максимальний бюджет на рекламну активність виділила компанія Bayer на бренд Орасепт, повернувшись на ТБ після повної відсутності у 2020 році.

Решта брендів категорії більш стримано інвестували в телерекламу за перше півріччя 2021 порівняно з 2020 роком.

Поки невідомо, чи стануть виробники гнатися за лідером у жовтні-грудні 2021 року. Хоча однозначно під час планування враховуватимуть стратегію лідера.
Телевізор у цифрах

За перші 8 тижнів 2021 року бренд Стрепсилс провів ТВ-флайт на каналах сейлз-хауса «Твоє ТВ», до складу якого входять медіа-холдинги «Медіа Група Україна» (канали «Україна», «Україна 24», «НЛО ТБ», «Індиго ТВ») і Inter Media Group (канали «Інтер», «НТН», «К1», «К2», «Мега», «Піксель», Zoom, «Enter-фільм»). Спліт каналів близький до натурального, за винятком більшої частки каналу «Україна», що пояснюється стартом рекламної кампанії саме на цьому телеканалі (перший тиждень).

За тривалістю роликів ТВ-флайт бренду Стрепсилс за перші 8 тижнів 2021 року розподілений між 15 і 20-секундними роликами практично порівну – 48 і 52% відповідно.

Рекламні виходи на ТБ за перші 8 тижнів 2021 року переважно в блоках із низькими рейтингами (до 1 grp% – кількість контактів з рекламою становила менше 1% розміру цільової аудиторії) становили близько 60% за натурального розподілу у 48%. Частка розміщення у високорейтингових програмах (від 2 до 5 grp% – кількість контактів із рекламою становила від 2 до 5% від розміру цільової аудиторії) наближена до натурального розподілу.

Оцінний бюджет 8-тижневої рекламної кампанії становив 5,03 млн грн. Набрано 1 688,8 grp% за цільовою аудиторією 18-54 50К +. Кумулятивне охоплення на частоті 1+ (ті, хто подивився рекламу хоча б один раз) за весь період активності становило 72,4% аудиторії, на частоті 3+ – 60,1% (три контакти з рекламою і частіше), на 5+ (мінімум пʼять контактів із рекламою) – 52%. Активний набір аудиторії завершився на третьому тижні, а з пʼятого – кампанія акцентовано починає працювати на частоту контакту: збільшуючи кількість переглянутих роликів для вже раніше охоплених телеглядачів, а не намагаючись масово добрати нову аудиторію. Але ж її можна добрати, і досить активно, але про це ми поговоримо пізніше.

При цьому в Києві було охоплено лише 59,1% аудиторії віком від 18 до 54 років на частоті 1+.

У Дніпрі та Харкові також не було досягнуто рівня всеукраїнських охоплень (68,1 і 68,4% аудиторії відповідно). У Львові та Одесі рекламна кампанія на ТБ показала відмінні результати охоплення, якщо порівнювати з іншими великими містами й Україною в цілому.

Як бачимо, навіть лідер, показуючи високі показники кампанії в цілому, «не добирає у великих містах». Цікаво, що в цих великих містах відбувається з точки зору лідера і категорії в цілому?

Тоді саме із цього і почнемо нашу наступну нотатку – на прикладі одного з препаратів розглянемо, наскільки співвідноситься представленість у конкретному регіоні з продажами категорії, розрахуємо потенціал зростання для кожного регіону, визначимо перелік найвпливовіших і класифікуємо регіони щодо можливих варіантів рекламної стратегії та планування.

Використані дані: Експертна оцінка компанії Мегаполіс на підставі отриманої інформації GfK Markdata Media Workstation ЦА: 18-54 50К +

Джерело: https://thepharma.media
____________________________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua
Служба новин компанії КОМПАСС Україна | Прочитано: 564 |
Довідник підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Тільки достовірна інформація!
Бази даних підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Електронні та онлайн довідники!

Останні новини компаній по темі

Всі новини компаній ...
Сайт управляється системою uCoz