Пошуковий портал КОМПАСС » Новини українських компаній » Дистрибуція і торгівля » 2019 » Березень » 13 » VII Всеукраїнська практична конференція NonFood & ShopMaster-2019

Розміщення новин компаній

VII Всеукраїнська практична конференція NonFood & ShopMaster-2019

Весна почалася для TradeMasterGroup разом з масштабною всеукраїнською конференцією NonFood & ShopMaster - плацдармом для розробки бізнес-стратегій і тактики роботи на ринках DIY, Home Improvement & Fashion. Вперше дві конференції об'єдналися на одному майданчику, щоб дати максимальний обсяг знань учасникам.

У заході взяли участь понад 150 генеральних директорів, ТОП-менеджерів, власників бізнесу, керівників відділу закупівель, директорів з маркетингу, категорійних і бренд-менеджерів, а також інших фахівців.
Засновник конференції В2В медіа-група TradeMasterGroup дякує спікерам і партнерам за співпрацю і підтримку:

Трансформаційний партнер - YOUCOACH
IT партнер - Спілка Автоматизаторів Бізнесу
Партнер кава-брейків - TREVI
Журнали: «Упаковка», «Маркетинг и реклама», «Логистика: проблемы и решения», «Промышленность в фокусе», «Будівельний журнал», «Судоходство», «Prof Build», «Колесо жизни».
Інформаційні Портали: «NEWS.KOMPASS.UA», «Бізреліз», «Клуб Экспортеров Украины», «Простобиз», Worldexpo, Logistics-GR.
Міжнародна Асоціація Маркетингових Ініціатив, Американська торгівельна палата, Ассоциация «УКРВНЕШТРАНС».
Бюлетень «Перевізник».
Виставка: Rema Days.


Чого хочуть покупці в 2019 році? Які маркетингові та трейд-маркетингові інструменти реально працюють в умовах сучасного ринку? Про які стилі управління варто задуматися, щоб побудувати сильну команду? Про ці та інші проблеми - і їх рішеннях, розповіли провідні експерти в сфері DIY, Home Improvement & Fashion.

Яким чином атмосфера в магазині відбивається на розмірі середнього чека? Про це розповідає Тетяна Гусєва, провідний експерт зі створення та розвитку роздрібного бізнесу в своїй доповіді "Чому важливо створювати УТП? Як впливає атмосфера і асортимент магазину на рішення покупця про покупку? Тренди світового ринку. Кейс на прикладі унікального формату магазину-клубу для дому (США) ".

Тренд сучасного ринку такий, що люди не хочуть витрачати час на покупки. Це впливає на зовнішній вигляд магазинів: в США, наприклад, більшість офлайнових торгових точок почали скорочувати свої торгові площі - фізично зменшуючи "кілометраж", який покупцеві необхідно пройти до потрібного йому товару. Однак є й інший сценарій для "виживання" оффлайн-магазинів - розробка унікальної торговельної пропозиції.

Тетяна Гусєва привела приклад невеликого магазину, який вона знайшла в штаті Пенсильванія. Магазин присвячений товарам для дому - одна з улюблених категорій американців, які обожнюють прикрашати свій будинок. Здавалося б, стандартна модель? А ось і ні. "Днем магазин являє собою торгову площадку, - розповідає Тетяна Гусєва. - А ввечері перетворюється в ресторан: місцеві жителі приходять туди вечеряти і відпочивати ". Незвичайний формат працює на "ура": магазин дає клієнтам те, чого вони шукають - атмосферу затишку і комфорту. Покупці ходять туди за настроєм - але ж це головний тренд сучасних продажів.

Тему того, як оформлення торгового залу впливає на лояльність клієнтів, продовжує Сергій Цимбал, заступник керівника департаменту навчання і розвитку персоналу ТОВ "Епіцентр К" в своїй доповіді "Оформлення торгових площ магазина, створюємо комфорт для клієнта - отримуємо його лояльність. Робота з клієнтом біля полиці ".
⅔ покупців ухвалюють рішення про покупку, вже стоячи перед полицею. Тому грамотна викладка товару не тільки робить життя клієнта простіше і приємніше, але і допомагає магазину управляти реалізацією товару.

Існує три типи викладки, говорить Сергій Цимбал. Одна з найпоширеніших - лінійна викладка, знайома нам ще за радянським минулим. Високі ряди з глибокими полицями дозволяють рідко поповнювати товар в залі, однак можуть викликати у покупця клаустрофобію.

Другий варіант - виставкова або салонна викладка. Її використовує IKEA: це вже готові приклади інтер'єрів, які допомагають просувати асортимент і створюють те саме відчуття комфорту у клієнта. Єдина проблема - часом покупці не знають, як підступитися до такого роду викладки. "А як я візьму звідси тарілочку? А якщо я візьму, мене не налякають "- наводить приклади Сергій Цимбал. Крім того, викладка такого роду вимагає регулярного прибирання: адже пил, що осідає на предметах, рідко викликає позитивні емоції у покупців.

Вільна викладка - третій варіант. Саме в ній функціонує магазин з Пенсильванії, описаний Тетяною Гусєвою. Однак варто пам'ятати, що працює він тільки в камерних магазинах. У великих торгових центрах вільна викладка створить ситуацію хаосу і сповільнить потік покупців.

Що може дозволити собі український покупець в 2019 році - і що можна йому запропонувати? Про це в своїй доповіді "Український покупець сьогодні: профіль, промо, покрокова інструкція" розповідає account Director Kantar TNS в Україні Марина Костроміна.

Позитивні тенденції є невідворотними: після кризи 2014-2015 років українці потроху підвищували свої як гривневі, так і доларові доходи. Таким чином, в нон-фуд категорії з'явилася досить велика аудиторія для комунікації. Однак є і погана новина: в разі, якщо доходи знову впадуть, нон-фуд автоматично потрапить "під ніж". Однак не варто забувати хиткість такого аргументу, каже Марина Костроміна. Якщо у людини зламається холодильник, він швидше обмежить себе в їжі, але оперативно назбирає грошей на нову техніку.

Про формування ціни в нон-фуд категоріях розповідає і керівник відділу продажів ТОВ "Світ Інструменту Україна" Наталія Михайленко у своїй доповіді "Успішні трейд-маркетингові та рекламні проекти в категорії Non-Food".

Купуючи продукт, клієнт хоче задоволення кілька своїх потреб. Він хоче отримати:
- корисний продукт;
- безпечний продукт;
- доступну інформацію про продукт;
- зрозумілу ціну.

На останньому варто зупинитися детальніше, вважає Наталія Михайленко. Дуже часто компанії вплутуються в так звані "цінові війни": знижуючи ціну все нижче і нижче, вони в кінцевому підсумку сильно знижують рівень маржинальність. У той же час споживачі рідко отримують чітке пояснення, чому обраний ними товар коштує саме стільки.

З таким підходом згоден і експерт в області створення нових бізнесів в ритейлі та дистрибуції Дмитро Рижов. У своїй доповіді "Побудова системи ціноутворення для різних каналів збуту" він зазначає: більшість компаній щиро впевнені - рішення всіх проблем бізнесу називається "зробимо товар дешевше". Але чи так це просто?

Опитування споживачів доводять: покупці не пам'ятають цін. Більш того: покупці не діють раціонально. Дуже низька ціна викликає у них підозру в якості продукту, а дуже висока стає "ціновим якорем". Тому внесення в цінову матрицю (прайс) якорів стимулює споживача робити покупки в потрібному нам сегменті з максимальною маржинальністю і ціною.

Значна частка "щастя" клієнта полягає ще і в успішному категорійному менеджменті, вважає Валерій Якушко, керівник відділу підтримки та розвитку SAP ERP в Фармацевтичній Фірмі "Дарниця". У своїй доповіді "Категорійний менеджмент в DIY. Ефективне управління асортиментом "він задається питанням: скільки повинно бути позицій товару в вашому магазині, щоб будь-який покупець задовольнив там свою потребу?

Для початку - необхідно розібрати "чорний ящик" категорії. Яка його ширина? Глибина? Який асортимент в принципі необхідний? Ключ до розгадки - ціновий сегмент, в якому бачить себе компанія. Саме він дозволяє "відбудувати" далі всю систему категорійного менеджменту.

Про те, як налагодити роботу бізнесу за допомогою сучасних технологій, розповів у своїй доповіді "Розумна автоматизація бізнесу NonFood або навіщо Вам нова ERP?" Заступник директора компанії "Центр Бізнес-Технологій" Дмитро Лисиченко.

У сучасних ринкових умовах немає жодного підприємства, яке не використало б у своїй роботі засоби автоматизації. Знань все більше, людьми управляти все складніше. Саме з цією метою створюються системи ERP - складний програмний продукт, що дозволяє об'єднати всі бізнес-процеси в одну базу. BAS ERP - програма, створена за цим принципом спеціально для великих підприємств. Її "технічна начинка" дозволяє автоматизувати як управлінські, так і виробничі завдання, сильно спрощуючи функціонування бізнесу.

Про "цінові війни" між регіональними і національними мережами міркує в своїй доповіді Антон Кирбаба, комерційний директор компанії "Будмен".

Коли мова заходить про протистояння національної та "місцевої" мережі, в нашій уяві часто виникає картина, де сильний перемагає слабкого. Однак насправді все трохи складніше. У національного оператора завжди буде найкраща ціна: в цьому конкурувати з ним безглуздо, - зазначає Антон Кирбаба. Але цілком реально скласти конкуренцію в сфері B2B.

У той час, як роздрібний покупець охочіше йде в національну мережу, компанії частіше шукають партнерів з "рідного" регіону. Свою роль відіграють горизонтальні зв'язки: хтось разом навчався, ходив в школу, гуляв з дітьми на одному і тому же дитячому майданчику. Крім того, регіональні мережі набагато мобільніше національних - проста ієрархія дозволяє експериментувати з новаціями без шкоди для компанії.

SalesMaster Валерій Глубоченко в своїй доповіді "10 компетенцій Камов для переговорів з мережами".
Помилка №1: продавці говорять про асортимент, а не про проблеми клієнта. "Головне питання, на яке повинен відповісти продавець - що ти знаєш про клієнта, чого не знає конкурент", - говорить Валерій Глубоченко. Уміння вийти із зони "знижок, бонусів, подарунків" до реальних бажань клієнта дозволить уникнути помилки №2: занадто швидкого переходу до комерційної пропозиції. Зацикленість на прямому бажанні продати призводить до того, що всі переговори з клієнтом перетворюються в роботу з запереченнями.

Помилка №3: продавці бояться особистого спілкування з клієнтом. Простіше кажучи - не бачать в ньому людини. "Хто, приступаючи до переговорів, гуглить людину, дивиться його фото або інстаграмм? - запитує Валерій Глубоченко. - Але ж ця інформація може бути на вагу золота для продавця ".

Паралельно з конференцією, присвяченою NonFood сегменту, в сусідньому залі проходила Shop & Fashion Master.
Як пройшла українська Чорна П’ятниця в 2018 році - і як змінила ритейл в 2019 році? Про це розповідає керівник відділу POS Tracking GFK Україна Андрій Свирський в своїй доповіді "Огляд ринку побутової техніки та електроніки: ключові тренди і прогнози розвитку".

В Європі "стартом" Чорної П'ятниці вважають 2013 рік - саме тоді пік продажів піднявся вище звичайного; вже в 2016 "чорноп’ятничні" продажі перевищили різдвяні. Україна в цій статистиці дещо відстає: реальний старт Чорної П'ятниці в країні припав на 2016 рік. При цьому, якщо європеєць купує на розпродажах товари, в яких не відчуває гострої потреби, то українці все ще прагнуть задовольнити базовий попит.

"Ми попереджали рітейлерів: якщо ви добре відіграєте Чорну П'ятницю, то провалите кінець року", - говорить Андрій Свірський, коментуючи падіння продажів в грудні 2018 і січні 2019 року. - "Ви привчаєте людей робити покупки тільки по акціях. Уже привчили. Тому зараз отримуємо такі результати продажів ".

Чи знайома вам ситуація, коли ви приходите в магазин - а продавець вам не радий? Вся справа в психології, вважає лікар і нейро-психолог Олег Катюхін. А ще - в бар'єрах. У своїй доповіді "Оптимізація ритейлу: як нейро-маркетинг і споживча нейро-психологія допоможуть збільшити продажі, ефективність площ і персоналу?" Він докладно розбирає моделі поведінки, закладені в нас ще багато тисяч років тому.

Комунікацію "продавець - покупець" часто псує не людська грубість і навіть не фази Місяця, а проста наявність прилавка. Ця символічна перешкода між продавцем і клієнтом "включає" в голові стару програму: я віддаю свій ресурс іншому. Для продавця цей ресурс - товар, для клієнта - гроші. Як вирішити проблему? Досить просто: приберіть прилавок-перешкоду, а клієнту дайте можливість платити карткою. Покупки будуть відбуватися набагато легше.

Наскільки великий Діджитал-розрив між онлайн та оффлайн-магазинами - і чи є він взагалі? Точно не в головах покупців, вважає Юлія Пузирьова, директор по клієнтському досвіду мережі Watsons. У своїй доповіді "Розвиток e-commerce в сегменті Non-Food, діджіталізація і інші сучасні інструменти залучення покупця" вона стверджує: сучасний клієнт не бачить різниці між онлайн і оффлайн. Нормально стояти біля полиці і гуглити товар в смартфоні, щоб зрозуміти, де дешевше його купити - тут або в онлайн-магазині.

Свої корективи вносить і фактор часу: у міських жителів його все менше, і похід по магазинах хочеться замінити кнопкою в телефоні. Чи означає це, що смерть оффлайн-ритейлу близька? Зовсім ні.

"Чому великі онлайн-магазини відкривають свої оффлайн-магазини? Тому що при всіх своїх плюсах і низькою ціною, вони не можуть забезпечити клієнту купівельний досвід ", - говорить Юлія Пузирьова. Можливість потримати товар в руках, спробувати його на своїй шкірі (в разі косметики) або приміряти (в разі одягу) - все ще головний плюс оффлайна. А тимчасові витрати допоможе скоротити функція pick-and-collect - якщо, звичайно, магазин вирішить повноцінно реалізувати фізичні можливості для неї ніби зони збірки і видачі.

"Як зберегти маржинальність при зростанні всіх витрат ритейлерів", міркує директор ТОВ "БНС Трейд" Віта Войнілович.

Маржинальність, як один з показників ефективності економічної діяльності, багато в чому залежить від лояльності споживачів. Остання, стверджує Віта, формується в першу чергу за рахунок поєднання здатності бренду тримати обіцянку і змінюватися. Дослідження показують, що на ринку перемагають соціально орієнтовані бренди. А "локальні" бренди цінуються покупцями за те, що вони роблять, а не походженням.

Про те, чому навіть директор зобов'язаний "випробувати" роботу в ритейлі, розповідає CEO мережі секс-шопів No Taboo Наталія Козар в своїй доповіді "Прості способи збільшення продажів для категорій товару не мас-маркет".

Головне правило рекрутингу в No Taboo - новий співробітник, незалежно від посади, повинен попрацювати продавцем три тижні свого стажу. "Багато на це не погоджуються, звичайно, - зізнається Наталя Козар. - Деякі бояться, що вже розучилися продавати. Інші не хочуть "повертатися" до азів, звідки вони давно пішли на керівні посади ".

Однак ті, хто проходять таку "школу ритейлу", стають кращими співробітниками: адже вони знають роботу компанії зсередини, а тому ніколи не напишуть поганих інструкцій, і зможуть виправити проблеми, які заважали їм самим при продажах.

Виконавчий директор мережі "Алло" Валерій Золотухін продовжує тему моделей, які роблять управління персоналом простіше і приємніше - і підвищують продажі. У своїй доповіді "Підвищення ефективності роботи рітейлера за допомогою додатків для продавців" він розповідає про ситуацію, яка склалася в "Алло" з обслуговуванням клієнтів: співробітники, перевантажені інформацією про нові девайси, не могли толком включитися в роботу - що дратувало клієнтів, які все рідше вибирали мережу "Алло" для придбання техніки.

Крім того, технічні можливості також залишали бажати кращого: щоб сказати, чи є смартфон певного типу в наявності, продавцю необхідно було йти на касу і довго вивчити залишки в комп'ютері. Клієнт знову дратувався і йшов. Як проблему вирішили?

Все стало простіше після впровадження нової програми, говорить Валерій Золотухін. Її розробили спеціально для співробітників - і встановили на їх персональні телефони. В додаток помістили можливість оперативно дивитися каталог залишків, а також оформлювати угоду - що значно прискорило процеси обслуговування клієнтів.

Організатор конференції - B2B Медіа-група TradeMasterGroup, вітає всіх учасників Всеукраїнської конференції "NonFood & ShopMaster" з набутими знаннями, корисними знайомствами і новими проектами.

До зустрічі на наших наступних конференціях!
__________


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua
Служба новин компанії КОМПАСС Україна | Прочитано: 638 |
Довідник підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Тільки достовірна інформація!
Бази даних підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Електронні та онлайн довідники!

Останні новини компаній по темі

Всі новини компаній ...
Сайт управляється системою uCoz