Пошуковий портал КОМПАСС » Новини українських компаній » АПК » 2020 » Листопад » 12 » Харківщина попри посуху отримала рекордний врожай соняшнику

Розміщення новин компаній

Харківщина попри посуху отримала рекордний врожай соняшнику

Цього року Харківщина попри посуху зібрала майже на 10% більше зернових та зернобобових культур, у порівнянні з 2019-им, а по виробництву соняшника регіон вийшов на перше місце по країні.

Про це кореспонденту Укрінформу розповіли в департаменті агропромислового розвитку Харківської облдержадміністрації.

За даними ОДА, по всіх категоріях господарств області аграріями зібрано 3,9 млн тонн зернових та зернобобових культур, що на 9,8% більше, ніж у 2019 році (1-ше місце серед регіонів).

«Валовий збір пшениці (озимої та ярої) склав 2,7 млн тонн, на 18 % більше ніж у 2019 році (1-ше місце серед регіонів України). У порівнянні до показнику 2019 року відмічається збільшення валового збору по житу в 2,1 рази; по вівсу – на 73,8%; по просу – на 26,1%; по ячменю – на 10,6% та гречці - на 8,3%», - зазначили в департаменті.

Також область займає 1-ше місце серед регіонів України по виробництву ячменю та проса, 2-ге місце по виробництву гороху та кукурудзи.

«По валовому виробництву соняшнику область на 1-му місці по країні, його валовий збір становить 1,1 млн тонн», - наголосили в департаменті АПК.

У той же час самі аграрії, аналізуючи добрий врожай, зазначають, що йому сприяли дощі в травні та червні, також рослини не зачепили й пізні заморозки, які так нашкодили південним регіонам.

«Ми хоч і зібрали в області кращий врожай, але пройшли по краю. Потрібно робити висновки, дивитися в майбутнє, щоб ми спромоглися надалі отримувати достойний врожай. Наприклад, цього року ми мали пізні заморозки, і рослини могли втратити колос, як у південних регіонах. Що потрібно робити? Треба затягнути вегетацію рослин у фазі кущення. Науковці підказують, що треба зменшувати норму висіву, що треба продовжувати період підгодівлі рослин навесні», - зазначає в коментарі агентству голова ради старійшин Асоціації фермерських господарств та землевласників Харківської області Іван Биков.

Також він зазначив, що в його господарстві соняшнику більше зашкодила так звана несправжня борошниста роса, грибкове захворювання, ніж посуха.

«Основна втрата була не через посуху, а через захворювання грибкове, що проявилося в період, коли вже своєю технікою ми не могли виїхати. Це потрібно було робити з квадрокоптерів, наймати», - пояснює Биков. Але констатує, що посуха зрештою змусить харківських фермерів змінити методи обробітку землі, аби втримати вологу.

З ним згоден і генеральний директор компанії Agrogeneration Сергій Булавін.

«Якщо подивитися на останні роки: посухи, які відбуваються в нас. Ми вже майже звикли до цього, і ми шукаємо вихід у технологіях. Взагалі для Харківщини це дуже трагічна історія, бо якщо подивитися на зволоження однометрового верхнього шару по Україні, то Харків, Луганська і трішки Донецька області – найгірша ситуація», - говорить Булавін.


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua
Служба новин компанії КОМПАСС Україна | Прочитано: 457 |
Довідник підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Тільки достовірна інформація!
Бази даних підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Електронні та онлайн довідники!

Останні новини компаній по темі

Всі новини компаній ...
Сайт управляється системою uCoz