Пошуковий портал КОМПАСС » Новини українських компаній » Продукти харчування й напої » 2020 » Лютий » 27 » Україна напередодні медового сезону: тенденції та прогнози

Розміщення новин компаній

Україна напередодні медового сезону: тенденції та прогнози

24 лютого 2020 року в прес-центрі «Інтерфакс Україна» відбулася Інтернет-конференція на тему "Україна напередодні медового сезону: тренди та прогнози". В ході Інтернет-конференції експерти медового ринку підбили підсумки 2019 року і озвучили свої прогнози на 2020 рік.

Так, за підсумками 2019 року експорт українського меду склав 55,6 тис. тон на суму більше 100 млн. доларів. Це на 12,7% більше, ніж в 2018 році.

«Що стосується загального обсягу виробництва меду, то за нашими оцінками, в 2019 році він склав 100-110 тис. тон», - повідомив Валерій Курейко, співвласник ТМ «Знатний Мед».

Експерт навів узагальнену статистику виробництва меду в Україні за останні 30 років - в цілому, виробництво меду збільшувалася. У 2014-2016 роках було зниження обсягів, в тому числі, в зв'язку з тим, що Крим і частина Донецької та Луганської областей стали непідконтрольними Україні територіями. Разом з тим, офіційні дані не відображають всю картину, оскільки, в Україні більшість (понад 90%) приватних пасік не зареєстровані.

Що стосується експорту меду, то у 2006-2010 роках він був невеликий - від 3 до 7 тисяч тон на рік. З 2011 експорт почав зростати - так, наприклад, в 2014-2015 роках він вже становив понад 36 тис. тон, в 2016 - понад 56 тис. тон. Найуспішнішим для експортерів був 2017 рік, коли було експортовано 67,8 тис. тон меду.

Також істотно зросла і кількість самих експортерів - якщо в 2010 році їх було 2-3 компанії, то сьогодні - понад 70 компаній.

Показовим є те, що квоти на безмитну поставку українського меду в ЄС у нас виконуються миттєво - на 2020 рік квота становила 6 тис. тон, і була виконана за перші 10 днів січня.

Відповідаючи на питання про те, чи є експорт рушійною силою українського медового ринку, Валерій Курейко зазначив: «Я думаю, що двигуном, який розвиває ринок, є бджолярі, які реально роблять продукт. До речі, в інших країнах немає такої великої кількості компаній, що займаються експортом меду, як в Україні. Наприклад, в Аргентині, яка входить в ТОП-3 світових експортерів меду, близько 15 фірм-експортерів».

Оцінюючи обсяг внутрішнього ринку меду, експерт озвучив думку, що внутрішній ринок України споживає трохи менше половини від обсягу виробництва. Іншими словами, якщо в 2019 році було вироблено понад 100 тис. тон, а на експорт пішло 55,6 тис. тон, то на внутрішньому ринку залишилося близько 40-50 тис. тон.

Що стосується кількості пасічників, то, на думку експертів ТМ «Знатний Мед», їх кількість налічує 500 тис. чол, а середніх вік бджолярів значно «помолодшав».

На думку експерта, в Україні переважають малі пасіки, при цьому основний товарний мед виробляють середні і великі.

«Малою пасікою сьогодні вважається пасіка до 50 бджолосімей. Середня пасіка - від 50 до 300 бджолосімей, саме такі пасіки і складають ядро ​​українського бджільництва, те, на чому воно тримається. Великий пасікою вважається якщо на ній міститься від 300 до 1000 бджолосімей (але в Україні є вже кілька пасік де бджолосімей більше - 5-10 тисяч) », - зазначив експерт.

Нагадаємо, що в середньому на душу населення в Україні споживається близько 1 кг меду.

Експерт також озвучив прогноз на 2020 рік.

«Якщо погода буде сприятливою, а саме відсутність проливних дощів і тривалих (2-4 тижні) посушливих періодів під час цвітіння ключових медоносів, то урожай буде хорошим. У минулі роки погодні сюрпризи часто знижували збір того чи іншого виду меду. У минулому році під час цвітіння липи стояла спекотна погода і квіти «вигоріли», тобто в них було дуже мало нектару. А під час цвітіння соняшнику 1-2 тижні було прохолодно, що теж трохи вплинуло на збір нектару. В цілому ж, поки що ситуація з виходом бджіл із зимівлі досить непогана, прогноз на весну і років поки без катаклізмів. Так що будемо сподіватися на хороший медозбір», - сказав Валерій Курейко.

Експерти ТМ «знатних Мед» також обговорили основні проблеми українського медового ринку - реєстрація пасік, якість меду, рівень споживання меду, вартість і імідж українського меду за кордоном і всередині країни і відповіли на запитання Інтернет-користувачів.

* В процесі підготовки інформації, було проаналізовано понад 700 відкритих джерел в Інтернет, включаючи офіційну статистику, огляди ЗМІ, інформацію з YouTube, Facebook та ін.
-----------------


Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua
Служба новин компанії КОМПАСС Україна | Прочитано: 378 |
Довідник підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Тільки достовірна інформація!
Бази даних підприємств України,
Європи, Америки, Азії та Африки!

Електронні та онлайн довідники!

Останні новини компаній по темі

Всі новини компаній ...
Сайт управляється системою uCoz