Чому дорожчає гречка - "Сніданок з 1+1" дізнався в експертів.
Гречка може здорожчати на 20-30% - такий ріст прогнозує виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий. "50% відсотків гречки, яку ми споживаємо, є російського виробництва. Останні два рокм, коли вона зменшила виробництво, на нашому ринку відчувається значний дефіцит. Звідси і ріст цін", - каже він.
Економіст Олег Пендзин підтверджує, що гречка здорожчає. Утім, не набагато. Крім того, на дефіцит чекати не варто. "Сьогодні гречка подорожчала менше, ніж загальний споживчий кошик. Крупи гречані від початку року здорожчали на 16%. Рахуйте - максимум вона буде коштувати не більше 50 гривень за кілограм", - вважає фахівець.
На думку економіста, якщо аграрії вирішать підняти вартість гречки, споживач просто обере інші крупи. Адже, окрім гречки, українці з'їдають на рік 20 млн тонн різного типу зернових.
Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua