Зазначається, що власниками сорту є автори сорту Сич З.Д. (селекціонер і експерт з насінництва України, доктор сільськогосподарських наук, професор Білоцерківського НАУ), Мереженюк В.А. (засновник Інституту Часниківництва™), Кубрак С.М. (кандидат сільськогосподарських наук, асистент кафедри генетики, селекції і насінництва сільськогосподарських культур Білоцерківського НАУ).
«Одним із економічних критеріїв, за яким проводили добір вихідного матеріалу для створення нового сорту, була можливість його популяції формувати врожайність високоякісної товарної продукції понад 10-12 т/га, що відповідає світовим показникам урожайності. Висока продуктивність обумовлена тим, що сорт Айдер є низькорослим, завдяки чому витримує більшу густоту та легко набирає масу цибулини понад 50 г», — йдеться у повідомленні.
Наразі сорт Айдер пройшов тестування на консервних і м’ясопереробних заводах, а також у торговельних мережах.
У 2020 р. були проведені перші пробні поставки нового сорту в країни ЄС, зокрема, в Литву. Європейські партнери залишились задоволеними якістю продукції, як з точки зору органолептичних властивостей, так і агротехнологічних показників — врожайності, стійкості проти хвороб і шкідників.
Як повідомили в Інституті Часниківництва, наразі ведуться перемовини з литовськими партнерами на предмет придбання франшизи з вирощування сертифікованого насіннєвого матеріалу часнику.
Для пошуку виробників і дистриб'юторів, експортерів і імпортерів товарів і послуг в Україні і за кордоном - скористайтеся базою даних компаній "КОМПАСС Україна": Безкоштовна версія www.demo.kompass.ua